Márciusban egy kis túlzással a fél ország elakadt az utakon a rendkívüli hó helyzet miatt, aztán áprilisban jött egy kis kánikula, májusban hideg, néha fűteni is kellett, majd eső. Június árvízzel indult, aztán komoly kánikulában folytatódott. Mi lesz itt még?

 

 

Ha az átlagokat nézzük, minden rendben, az időjárás teljesen normális.

De egyébként egyre nehezebb elviselni. Még néhány nap kánikula, aztán lehűlés.

Borítékolható, ez csak a kezdett, a nyár kezdete. Lesz még hőség bőven.

A vízpartokon a hőség azért nem olyan kirívó, hiszen aki nyaral (a többség), nem igazán szeret fagyoskodni. De a városban, a munkahelyen, a lakótelepen, a tömegközlekedésben, az autóban, amikor egy helyben állva, ülve is izzad mindenki, a levegő nem mozdul, nem könnyű elviselni az ilyen órákat, napokat. Tűz a nap, izzik a beton, csak valami hűs árnyas helyre lehet gondolni, ott üldögélni, hideg italt szürcsölni.

Jó gondolat.

Víz, folyadék, semmi alkohol. Még a jó hideg sör sem. (Talán este, mikor már lement a nap és persze mértékkel). De akkor mit is?

Például vizet, ez a legkézenfekvőbb, de lehet teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt. Érdemes levest enni, a finom, de megterhelő pörkölt helyett.
Ne fogyasszunk kávét, (ha másként nem megy, akkor kevesebbet) és ugyanez a helyzet az alkoholos itallal. Ilyenkor a cukros, illetve szénsavas üdítő sem segít, érdemes azt is kihagyni az ét- és italrendből.

Néhány tanács az öltözködéssel kapcsolatban.
A szabadban érdemes széles karimájú (persze könnyű és nyári) kalapot, napszemüveget viselni. Hordjunk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet.

Különösen vigyázni kell a kisgyerekekre és az idősekre, hiszen az ö szervezetüket sokkal jobbam megviseli a hőség. A csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassunk a hőségben kisbabát.

Lehet, hogy ez teljesen nyilvánvaló, de azért időnként történnek tragédiák. Ezért talán nem érdektelen elmondani: sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

Legjobb persze a hideg lakásban, aki megteheti, maradjon otthon, főleg a legmelegebb időszakban, egyébként pedig használjon sötétítő függönyt, sötétedés után szellőztessen. Ha még ez sem elég, ha a beton nem hűt, hanem fűt, akkor időnként elkelhet a vizes borogatás, jót tesz egy zuhanyozás langyos vízben.

És ahogyan a nagyon hideg, úgy a meleg időszakok sem tartanak sokáig, hamarosan jön az igazi segítség egy hidegfront formájában, ami megváltoztatja az időjárást. Legalább is újabb néhány napra.